Wat is fysiotherapie


Het houdings- en bewegingsapparaat omvatten verschillende weefselsoorten in een menselijk lichaam, bijvoorbeeld gewrichten, spieren, pezen, of gewrichtsbanden. Functiestoornissen in één of meerdere weefseltypen kunnen leiden tot verschillende lichamelijke ongemakken aan het zenuwstelsel, bloedvaten, inwendige organen (hart, longen, e.d.), of de huid. Lichamelijke klachten kunnen ontstaan als gevolg van fysieke inspanning, traumata, veroudering, of als gevolg van spanning e/o stressfactoren.

De rol van de fysiotherapeut is het herstellen, het verminderen of het stabiliseren van deze klachten door middel van verschillende interventies. De meeste mensen relateren de fysiotherapeut aan massage, wat slechts een klein onderdeel is van de vele mogelijkheden. Andere taken van een fysiotherapeut zijn toepassing van oefentherapie, elektrotherapie, maar ook advisering en begeleiding spelen een belangrijke rol.

Fysiotherapie heeft te maken met een brede doelgroep. Een fysiotherapeut kan ervoor kiezen om zich te specialiseren in verschillende doelgroepen. Met deze specialistische kennis is een fysiotherapeut nog beter in staat tot het behandelen van bepaalde problematiek. In onze praktijk beschikken we over het specialisme "manuele therapie".

Manuele therapie
De manueel therapeut is een specialist op het gebied van het bewegend functioneren van de wervelkolom en gewrichten. Een stoornis in het functioneren van een gewricht wordt aangepakt door middel van mobilisaties, manipulaties, oefentherapie, of advies en instructie. Het “kraken” is hetgeen waar de manueel therapeut om bekend staat, maar daarnaast is er veel aanvullende kennis aanwezig over het spierstelsel. Het doel is het verbeteren van de gewrichtsfunctie en het optimaliseren van het houdings- en bewegingsapparaat tijdens het algemeen dagelijks functioneren.
Toegankelijk

Sinds 2006 heeft U voor een afspraak bij de fysio-/manueel therapeut geen verwijsbriefje meer nodig.

Na een eerste consult bespreken wij met U of een behandeling bij ons zinvol is of dat een ander vervolgtraject gewenst is. Lees verder »Deze praktijk is aangesloten bij
ZorgPunt Zuidplas
www.zorgpunt-zuidplas.nl